Barion Pixel

Korongok jellemzői

Frizbi típusok

Frizbik jellemzői

Ha a korongok mozgásáról, a frizbi jellemzőiről beszélünk, általaban a jobbkezes fonák dobást szoktuk példanak venni, mivel ez a leggyakrabban alkalmazott dobástechnika. A következő bekezdésekben is ez alapján értelmezendő a leírás.

Röppálya

  • Speed – A korongok sebességét jellemző érték, egy a frizbi jellemzői közül. Minél magasabb ez a szám, annál kisebb a légellenállása a korongnak, annál gyorsabban képes szállni a levegőben. 1-től 15-ig terjedő skálán mozog az értéke. Körülbelül 1-3 terjedő tartományban vannak a putterek, 4-6 között a midrange-ek, 7-től felfelé a driverek. Egy korong akkor halad a gyártó által meghatározott, ideális pályán, ha megfelelő sebességgel és szögben dobjuk el. Természetesen más szögben és sebességgel is eldobható bármelyik korong, de ekkor a pálya is módosul. Kezdőknél gyakran előfordul, hogy még nem rendelkeznek olyan dobó technikával, amivel elegendően nagy kezdősebességgel tudnák indítani a dobást. Ekkor általában az tapasztalható, hogy nagyon hamar nagy mértékben elfordul a korong és gyorsan földet ér.
  • Glide – A korongok siklási képességét jelenti. 0-tól 7-ig terjedő skálán értelmezzük ezt az értéket. Ha egy korongot adott magasságba dobunk, akkor minél nagyobb a glide száma, annál hosszabb utat tud megtenni. Erősebb szélben számít leginkább ennek a jellemzőnek a hatása, mivel a nagyobb glide-al rendelkező korongokat nagyobb mértékben el tudja téríteni a pályájukról, a kisebbeket pedig kevésbé.
  • Turn – Fordulási hajlandóság magas sebességnél. Értéke 1 és -5 között változhat. Ha elegendően nagy sebességgel repül, a korong forgástengelye az óramutató járásával megegyező irányba próbál fordulni. Minél alacsonyabb a turn értéke, annál hajlamosabb erre az elfordulásra a korong. A korong abba az irányba kanyarodik, amerre a forgástengely kibillen a függőlegeshez képest. Jellemzően ha jobbkezes fonák dobást alkalmazunk, akkor alacsony turn értékű koronggal kanyarodunk jobbra. Gyakran találkozhatunk az “overstable”, illetve az “understable” kifejezésekkel is, amik a forgástengely elfordulásának a hajlandóságára vonatkoznak. Az overstable korongok általában stabilan balra dőlve, a pálya végéig megbízhatóan balra is kanyarodnak.
  • Fade – 0 és 6 közötti érték. Azt jellemzi, hogy alacsony sebességnél a korong forgástengelye milyen mértékben fordul az óramutató járásával ellentétes irányba, azaz mennyire kanyarodik balra a röppálya végén. Minél magasabb a fade érték, annál hajlamosabb a nagyobb mértékű kanyarodásra a korong. A turn és a fade valamelyest egymással összefüggő értékek, mert a magasabb fade számú korongok kevésbé hajlamosak magasabb sebességnél a jobbra kanyarodásra.

Egyéb jellemzők

  • Tömeg – A PDGA szabályai szerint egy korong nem lehet 200 grammnál nehezebb. A gyakorlatban viszont körülbelül 150-től 180 grammos súlyig használnak korongokat a játékosok. A kezdőknek általában a kisebb súly még előnyt jelent, hiszen kevesebb erő szükséges a korong felgyorsítására. A profi játékosok inkább már a nagyobb tömegű korongokat használják, mert ha megvan a megfelelő erő a dobáshoz, akkor egyre nagyobb távolságokat lehetséges velük elérni. A röppálya egyik fontos befolyásoló tényezője is a súly.
  • Anyag – A mai korongok sokféle anyagból készülnek, ezzel is segítve a játékosokat a minél precízebb dobások végrehajtásában. Főbb jellemzői közé szokták sorolni a kopásállóságot, merevséget, valamint azt, hogy az anyagnak milyen jó a “fogása” (grip), valamint tapadása a kézhez. Rendeltetésszerű használat esetén a mai korongok hosszú évek után is megtartják minőségüket. A merevség az élettartamon túl a korongok földet érésekor játszik fontosabb szerepet, befolyásolva, hogy milyen irányba és mekkorát “pattan fel” onnan.

További postok:

Disc golf szabályok

Disc golf szabályok röviden

A disc golf (frizbi golf) szabályok a hagyományos golfon alapulnak. Lényegében megegyeznek egymással, a főbb különbségeket maga a játékszer adja, jelen esetben a disc golf

Disc golf kifejezések

Disc golf kisokos

Összeszedtük a leggyakrabban használt disc golf (frizbi golf) szakkifejezéseket, hogy könyebben lehessen értelmezni az elérhető információkat a sportról. A disc golf Magyarországon még nem olyan

Disc golf kellékek a fűben - bigdisc.hu

Kellékek

Disc golf kellékek és korongok A disc golf kellékek mára már nagyon jó minőségű anyagokból készülnek. Mind a korongok, mind az egyéb tartozékok hosszú évekre

Miért érdemes játszani?

Manapság egyre többen kezdenek el valamilyen szabadidős tevékenységet egészségük és életminőségük javítása érdekében. Így jó hír, hogy a disc golfot az alacsonyabb edzettségi szinttel rendelkező